[...] korzystny dla organizmu, którym zdecydowanie nie jest ! Należy też dodać, iż chleb pszenno-żytni podnosi poziom cukru we krwi po jego spożyciu bardzo wysoko (jak biały cukier), a gloryfikowany chleb razowy z dodatkiem przyciemniającego go karmelu również podnosi wysoko poziom cukru we krwi po spożyciu, co uzasadnia i tłumaczy rozszerzanie [...]
[...] warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów [...]
[...] oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę - stąd powiązanie cukrzycy z dietą [...]
[...] to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt „szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale [...]
[...] płatki owsiane i olej liany możemy zastąpić pełen wartościowy posiłek. Redukuje poziom cukru we krwi W niedawno w opublikowanych badaniach, w 10 osobowej grupie podawano cukier raz bez i raz z odzywka białkową, u osób gdzie cukier był podawany razem z odzywką białkową poziom cukru we krwi był dużo niższy. Skoki poziomu cukru we krwi sa [...]
[...] Spożywanie samych owoców nie dostarcza naszemu organizmowi, prawie żadnych białek, czyli podstawowego budulca naszego organizmu! A jedynie węglowodany a przede wszystkim cukier w formie fruktozy, który jest wprawdzie łatwo przyswajalny dla naszego organizmu, lecz jest to cukier i cukier to węglowodany, które w nadmiarze powodują tycie. [...]
[...] chcemy zjeść np. 100 gramów sera Camembert. A w tym serze jest 350 kcal, to ile mamy wymienników białkowo-tłuszczowych? 350 : 100 = 3,5 WBT ogólnie można przyjąć by obniżyć cukier 1WW lub 1WBT węglowodanów trzeba przyjąć 1j insy czyli 1WW=1j i 1WBT=1j oczywiscie to równanie jest uśrednione bo każdy jest inny i 1WW= od 0,5j nawet do 2j ale to [...]
[...] są z wielu tysięcy cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem a-glikozydowym i celuloza zbudowana z wielu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem b-glikozydowym Glukoza to cukier gronowy. Znajduje się w sokach roślinnych, miodzie, owocach, kwiatach. U zwierząt i ludzi gromadzona jest w postaci formy zapasowej (glikogenu) w mięśniach i wątrobie. [...]
[...] Cukrzyca typu 2 W tym typie cukrzycy wrażliwość tkanek na insulinę jest obniżona. Natomiast wysiłek fizyczny zwiększa ją. W trakcie ćwiczeń zawarta we krwi glukoza (cukier) jest w większej ilości wykorzystywana w celu pozyskania energii potrzebnej mięśniom do pracy. Ponadto ruch sprzyja redukcji masy ciała, co ma niebagatelne znaczenie [...]
[...] Proces odnowy glikogenu przebiega najintensywniej w ciągu pierwszych 5-7 godzin po wysiłku, jednak jego całkowita resynteza następuje dopiero po upływie 24-48 godzin! Czy cukier i słodycze są dobrym źródłem węglowodanów? Udział cukrów rafinowanych (sacharozy) w diecie osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. [...]
[...] mogą podnosić poziom złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów. Szczególnie niebezpieczne są wszystkie pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier (naleśniki, placki,ciasta, lody itp.), wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, łój, masło krowie), pokarmy mięsne (parówki, kiełbasy, kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i [...]
[...] ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry (polisacharydy): skrobia - cukier [...]
[...] komfort życia osób chorych na cukrzycę. Jaką ma przewagę nad stosowaną do tej pory insuliną klasyczną? Głównym paliwem, dzięki któremu możemy aktywnie żyć, jest glukoza. Ten cukier prosty powstaje przy trawieniu węglowodanów. Wraz z krwią jest transportowany do wnętrza komórek i zamieniany w energię. Aby glukoza mogła wniknąć do komórki i tam [...]
[...] lista... Na nieszczęście częściowo hydrogenizowane oleje można znaleźć w większości gotowych produktów żywnościowych ( fast food) oraz w większości wyrobów piekarniczych i cukierniczych ( ciastka, rogaliki, pączki, chipsy ) do grupy tej należy margaryna, masła roślinne, sosy do sałatek (dressings) , niektóre sery, masło orzechowe, czyli [...]
[...] rozbite, co ułatwia i przyśpiesza ich trawienie i wchłanianie). Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 30% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego po spożyciu mleka [...]
[...] pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że [...]
[...] pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie glukozy organizm rozpoznaje dostatek lub deficyt energetyczny. Dzieje się tak dlatego, że [...]
[...] to korzystnie wpływa na poziom lipidów i cholesterolu we krwi, zapobiega stłuszczeniu wątroby (alkohol, toksyny i leki, otyłość, cukrzyca, dieta bogata w tłuszcze nasycone i cukier) a także wzmacnia kości i może być wykorzystane w profilaktyce niektórych typów nowotworów. Rozważając aspekt „szybkości" białka sojowego izolat tego białka doskonale [...]
[...] i dostarczające dodatkowych kalorii, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wahania poziomu cukru we krwi i opóźnia trawienie. Jeżeli w napojach występuje cukier, wymaga on do własnej metabolizacji dodatkowej ilości wody. Większość napojów słodzonych zwiększa też wydzielanie kwasu żołądkowego, co sprzyja nadkwasocie i wrzodom. [...]
[...] transformują węglowodany na glukozę, w związku z czym podnosi się poziom cukru we krwi. Jest on kluczowy dla utraty lub nabrania wagi. Już po przetrawieniu jedzenia cukier, który produkowany jest w krwi wpływa na poziom insuliny. Insulina to hormon, który w zależności od jej poziomu, może wpływać na wzrost wagi ciała. Przez lata ludzie [...]